Kraj za monopol star 2.600 godina

Najstariji monopol na svetu dočekaće svoj kraj 2016. godine, kada će Kina posle 2.600 godina konačno otvoriti tržište soli na svojoj teritoriji.

Svet

Izvor: B92, Qz

Petak, 21.11.2014.

19:16

Default images

Trenutno jedino "Kineska nacionalna industrija soli" ima dozvolu da prodaje so u zemlji u kojoj proizvodnja i potrošnja soli predstavljaju ogroman biznis.

Kina proizvodi više soli od bilo koje druge zemlje na svetu, a, logično, udeo u potrošnji je još veći - čak četvrtina stone soli upotrebljene na planeti tokom godine završi u jelima u Kini, piše "Čajna dejli".

Kako piše "Forbs", odnos tražnje i ponude je toliko "nategnut", da je švercovanje belih kristala koje ostatak planete uzima zdravo za gotovo veliki problem za kineske vlasti.

Od 1994. godine čak postoji i posebna policjiska jedinica koja se bavi ovim problemom, koja je u jednom trenutku imala i 25.000 ljudi.

Državni monopol je uspostavljen još u doba države Ći (722-479 p.n.e.), a 119. godine pre nove ere car iz dinastije Han ga je raširio na teritoriju cele Kine. Nakon toga, više puta u prethodna dva milenijuma, snaga i finansijsko blagostanje Kineskog carstva je zavisila baš od kontrole proizvodnje soli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: