Internet kvar koji je ojadio banku

Britanski finansijski regulatori kaznili su državnu banku Rojal benk ov Skotland (RBS) sa 56 miliona funti zbog serije kvarova na sistemu.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 20.11.2014.

11:37

Default images

Zbog tih kvarova klijenti nisu mogli da pristupe svojim računima.

Ovakva kazna, jednaka sumi od 87,6 miliona dolara ili 70 miliona evra, izrečena je zbog softverskog kvara iz juna 2012. godine u filijalama RBS-a Natvest benk i Ulster benk, prenosi agencija Frans pres.

"Moderno bankarstvo zavisi od efikasnog, pouzdanog i otpornog IT sistema. Zbog kvara u banci milioni klijenata nisu bili u stanju da izvrše bankarske transakcije", izjavila je direktorka Britanske Uprave za kontrolu i nadzor finansijskog sektora (FCA), Trejsi Mekdermot.

Ovakvi kvarovi su, prema rečima direktora RBS-a Filipa Hemptona, otkrili neprihvatljivu slabost IT sistema banke, a on je takođe ukazao da je banka već isplatila preko 70 miliona funti naknade klijentima pogođenim ovim incidentom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: