Japanu je loše ali ništa ne menjamo

Centralna banka Japana zadržala je pozitivne prognoze u pogledu oporavka japanske privrede iako podaci o BDP pokazuju da je ta zemlja skliznula u recesiju.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 19.11.2014.

10:57

Default images

"Što se tiče prognoza, očekujemo da će japanska privreda nastaviti u smeru skromnog oporavka, a da će efekti pada tražnje kao posledica podizanja poreza na dodatu vrednost (PDV) postepeno izbledeti", navodi se u saopštenju BoJ koja napominje da ostaje pri aktuelnoj monetarnoj politici.

Uprkos pozitivnom stavu u pogledu perspektiva cekolupne ekonomije, centralna banka je ovaj put bila opreznija povodom očekivane inflacije.

"BoJ očekuje da će inflacija za sada ostati na aktuelnom nivou od jedan odsto, a ne da će ubrzati kao što je prethodno najavila", navodi se u saopštenju banke. Takav stav BoJ bi, prema ocenama analitičara, mogao značiti da u bliskoj budućnosti neće biti dodatnih podsticaja, prenela je agencija Frans pres.

Ostanak BoJ pri aktuelnoj monetarnoj politici znači da će centralna banka nastaviti da upumpava sredstva u bankarski sistem po godišnjoj stopi od 80 biliona jena (682 milijarde dolara), što je program koji je osmišljen s ciljem da podstakne rast privrede, ocenuje Frans pres.

Privreda Japana je u periodu jul-septembar skliznula 0,4 odsto ili 1,6 odsto na godišnjem nivou, nakon pada od 1,9 odsto iz perioda april-jun ili 7,3 odsto na godišnjem nivou.

Zbog takvih podataka, privreda Japana je skliznula u recesiju, nakon čega je premijer Šinzo Abe najavio održavanje vanrednih opštih izbora, ali i odlaganje podizanja stope PDV-a najavljenog za narednu godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: