“Posao veka“ će i unuci plaćati

Da li početak gradnje dela crnogorskog auto-puta, znači da je država zakoračila na put prosperiteta ili, pak, na klizav teren koji vodi ka bankrotu?

Svet

Izvor: Novosti

Subota, 15.11.2014.

16:43

Default images

Parlament tek treba da usvoji Pedlog zakona o auto-putu Bar - Boljare koji je dobio većinu na skupštinskom Zakonodavnom odboru, posle burne rasprave, a brojni su oponenti koji tvrde da se jedna milijarda mogla upotrebiti bolje i korisnije.

Za predstavnike opozicije sporno je to što se, kako tumače ugovorne obaveze sa kineskom Eksim bankom, Crna Gora odriče suvereniteta, kao i stepen zaduživanja za samo četvrtinu ukupne deonice auto-puta. Izgradnja prioritetne deonice auto-puta od Smokovca do Mateševa u dužini od 43 kilometra koštaće 809 miliona od čega Vlada treba da obezbedi 120 miliona. Ostatak od 687 miliona je kredit Eksim banke sa rokom otplate od 20 godina, šestogodišnjim grejs periodom i kamatom od dva odsto godišnje. Poslanik Pozitivne Crne Gore Srđan Perić smatra da se predloženim zakonskim rešenjem država odriče suvereniteta nad svom imovinom, izuzev diplomatske i vojne, u slučaju nevraćanja kredita za auto-put.

"Nismo protiv auto-puta, ali nismo spremni ni da po bilo koju cenu zalažemo suverenitet države, mimo Ustava", kaže Perić. Njegov kolega iz Zakonodavnog odbora, poslanik Demokratskog fronta, Emilo Labudović, je ugovor sa kineskom bankom ocenio kao kapitalaciju "koju potpisujemo na neodređeni broj godina, jer ne znamo kada će se ova ujdurma od auto-puta otplatiti i kada ćemo povratiti suverenitet od kineskih kompanija, koje bi trebalo da ga realizuju“. - Ovo je rizičan projekat sa stanovišta održivosti javnih finansija.

Nemamo poverenja u vlast i njene dobre namere za ostvarenje javnog interesa - kazao je Bojović i pitao da li će Skupština eventualnim usvajanjem predloženog zakona legalizovati "pranje novca“, koje će se desiti u projektu gradnje auto-puta.

"Nema odricanja suvereniteta. Država ima imunitet po osnovu vođenja arbitražnih sudskih sporova. Ona se odriče imuniteta nad suverenitetom u slučaju eventualnog arbitražnog spora", objašnjava Jovanka Babić iz Ministarstva saobraćaja.

Poslanik Socijalističke narodne partije Velizar Kaluđerović smatra da su brojna rešenja iz Predloga zakona o auto-putu Bar - Boljare nedorečena, zbog čega mogu biti zloupotrebljena. On je podsetio da je pre pet godina ozvaničen početak gradnje auto-puta, i upozorioda su predloženim zakonskim rešenjem predviđene brojne olakšice za kineske kompanije u vidu oslobađanja plaćanja poreza, doprinosa i carina.

Po mišljenju Žarka Rakčevića, biznismena i koordinatora Foruma 2012, ugovor za auto-put je višestruko štetan po Crnu Goru. Rakčević tvrdi da je cena od 809 miliona evra manipulacija, te da je stvarna cena ove deonice 1,15 milijardi. Razlika je, kaže Rakčević, sadržana u kamatama i dodatnim troškovima. On je podsetio da je Hrvatsku kilometar auto-puta koštao 7,4 miliona, a crnogorski kilometar košta 28,5 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: