SAD hoće da spreče prodaju MOL-a

SAD povećavaju diplomatski pritisak kako bi sprečili Mađarsku da proda udeo u hrvatskoj energetskoj kompaniji INA Rusiji.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 01.11.2014.

12:17

Default images

To zapadne sile tumače kao pokazatelj opasnog plutanja Budimpešte u rusku orbitu, navodi Rojters.

Američka vlada je već napravila krajnje neobičan korak stavljanja na crnu listu šest ljudi koji imaju veze sa vladom Mađarske, koja je NATO saveznik i članica EU, tako da oni ne mogu da uđu u SAD, optužujući ih za umešanost u korupciju.

Američki zvaničnici kažu da je demarš rezultat ogorčenosti zbog postupaka mađarskog premijera Viktora Orbana koji je primorao sudije da odu u penziju, uveo velike poreze stranim bankama, a ove nedelje je izazvao ogromne proteste zbog predloga da se uvede porez na upotrebu Interneta.

Ali Vašington je naročito zabrinut zbog sve veće bliskosti između Mađarske i Kremlja u oblasti energetike koja bi mogla ugroziti pokušaje Zapada da izoluje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog intervencije u Ukrajini, navodi Rojters.

Američki zvaničnici su sada zabrinuti zbog toga što mađarska energetska kompanija MOL hoće da proda 49 odsto akcija u najvećoj hrvatskoj energetskoj kompaniji INA nekoj ruskoj kompaniji, verovatno državnom Gaspromu.

Mađarska država je vlasnik 24,7 odsto MOL-a.

Zvaničnik Stejt departmenta zadužen za energetsku bezbednost Amos Hohstin tražio je od američkog senatora koji obilazi Evropu da prošlog vikenda svrati u Hrvatsku da bi razgovarao sa hrvatskom vladom o tome.

On je ranije ovog meseca razgovarao i sa mađarskim šefom diplomatije Peterom Sijartom u Vašingtonu. Hohstin je za Rojters rekao da su oni imali "produktivan sastanak" o udelu MOL-a, Južnom toku i mađarskim isporukama gasa Ukrajini.

Zapadne diplomate u regionu su potvrdile da su SAD zabrinute zbog moguće prodaje Gaspromu koji smatraju instrumentom politike Kremlja. To bi omogućilo ruskoj kompaniji da zauzme strateški položaj unutar EU koja je najveći potrošač ruskog prirodnog gasa.

Kris Marfi, senator koji je lobirao kod hrvatske vlade, na zahtev Vašingtona, kaže da Gasprom ne krije da bi hteo da kupi akcije hrvatske kompanije INA.

"Smatrali smo da je dobra ideja da svratim i razgovaram sa premijerom i predsednikom i ponovim značaj ovog pitanja", kazao je Marfi o poseti Zagrebu, prenosi Rojters.

Onaj ko kupi udeo MOL-a od 49 odsto mogao bi da stekne i oko pet odsto akcija hrvatske kompanije na zagrebačkoj berzi i postane njen većinski vlasnik.

Gaspromov izvor je rekao da su u martu održani razgovori u kojima su učestvovali Hrvatska, Gasprom Njeft, koji se nalazi u sklopu Gasproma, kao i ruska državna naftna kompanija Rosnjeft, ali da se od tada nije desilo ništa novo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: