Očajnički potez Rusa - kamata 9,5%?

Savet direktora Banke Rusije odlučio je danas da povisi referentnu kamatnu stopu sa osam na 9,5 odsto, saopštila je Banka.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 31.10.2014.

14:41

Default images

U periodu septembar-oktobar spoljašnji uslovi su se suštiniski promenili- cene nafte su znatno pale, a sankcije koje su pojedine zemlje uvele nizu velikih ruskih kompanija su pooštrene, navodi centralna banka u obrazloženju, a prenosi Tas.

U takvim uslovima došlo je do slabljenja rublje što je, zajedno sa ograničenjem uvoza određenih prehrambenih proizvoda, dovelo da daljeg ubrzanja rasta potrošačkih cena, dodaje se u saopštenju.

Stručnjaci u anketi Tasa su prognozirali da će referentna kamatna stopa biti povećana na 8,5 odsto, a pominjane su i vrednosti od 8,25 i 8,75 odsto. Bilo je i mišljenja da regulator neće menjati stopu jer uticaj te odluke na inflaciju nije očigledan, a rizici za ekonomiju su veliki.

Na prethodnoj sednici saveta direktora, održanoj 12. septembra, Banka Rusije je zadržala ključnu stopu na nivou od osam odsto, iako su eksperti očekivali neznatno povećanje.

Ove godine centralna banka je tri puta povećavala stopu - u martu, sa 5,5 na sedam odsto, u aprilu na 7,5 odsto i u julu na osam odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: