Renci na meti zbog nezaposlenosti

Stopa nezaposlenosti u Italiji skočila je u septembru, iznenadivši analitičare i povećavši pritisak na premijera Matea Rencija.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 31.10.2014.

14:22

Default images

Renci se spori sa sindikatima oko mera potrebnih za reformu tržišta rada.

Nezaposlenost je u Italiji prošlog meseca porasla na 12,6 sa 12,5 odsto iz avgusta, navodi Zavod za statistiku u Rimu, a prenosi agencija Frans pres. Ekonomisti su očekivali pad stope na 12,4 odsto.

Prema sezonski prilagođenim podacima, 3,24 miliona ljudi aktivno je tražilo posao u septembru, što je 1,5 odsto više na mesečnom i 1,8 odsto više na godišnjem nivou.

Nezaposlenost među mladima blago je smanjena, na 42,9 sa 43,7 odsto iz avgusta.

Renci je obećao da će njegov "zakon o radu" oživeti italijansku ekonomiju i privući strane investitore, ali se sukobio sa sindikatima oko planova da se kompanijama olakša otpuštanje radnika.

Demonstranti iz cele Italije su se prošlog vikenda okupili u Rimu na velikom protestu protiv najavljenih mera, a CGIL, najveći sindikat i tradicionalni saveznik Rencijeve Demokratske partije, žestoko je kritikovao vladu i najavio opšti štrajk.

Italija je ovog meseca za dlaku izbegla treću recesiju u poslednjih šest godina, ali zvanični Rim za 2015. prognozira javni dug od 133,4 odsto bruto domaćeg prozivoda, što je dvostruko više u odnosu na limit koji propisuje EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: