"Češke firme su dobro došle"

EU je strateško opredeljenje Srbije, a na tom putu želimo da ozdravimo ekonomiju i češke firme su dobrodošle da pomognu u tome,kaže Aleksandar Vučić.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 31.10.2014.

12:39

Default images

Premijer Srbije Aleksandar Vučić se na početku posete Pragu sastao sa premijerom Češke Bohuslavom Sobotkom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, očuvanju političkog dijaloga, podršci koju Češka daje Srbiji na putu ka EU, kao i jačanju ekonomske saradnje.

Premijer Srbije je zahvalio na pomoći koju je češka vlada uputila Srbiji tokom poplava i naglasio da očekuje posetu premijera Sobotke Srbiji, kao i učešće na samitu premijera koji će biti održan u decembru u Beogradu. Prema Vučićevim rečima u 2013. godini povećana je robna razmena između dve zemlje za 32 odsto, dok je u 2014. godini povećana je za 10,8 odsto što iznosi između 620 i 630 miliona evra.

Premijer Srbije se nada da će u godinama koje su pred nama robna razmena dostići jednu milijardu evra.

Teme razgovora bile su i veće učešće čeških kompanija na izgradnji infrastrukturnih projekata u Srbiji, kao što je rad na modernizaciji pruge Niš - Dimitrovgrad, Termoelektrani "Štavalj" i unapredjenje saradnje u oblasti poljoprivrede.

Premijer Sobotka zahvalio je srpskom kolegi na podršci koju srpska Vlada daje češkoj manjini u Srbiji.

Vučiću je priređen svečani doček, uz intoniranje himni dve države.

Srpski premijer će se tokom dana sastati i sa ministrom industrije i trgovine Janom Mladekom, predsedavajućim Donjeg doma Parlamenta Janom Hamačekom, kao i predstavnicima čeških kompanija.

U delegaciji sa Vučićem je i ministar finansija Dušan Vujović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: