Dolar ojačao i srozao cene nafte

Cene nafte su danas pale, pošto su spekulacije o tome da će Fed ranije nego što je očekivano podići kamatne stope pogurale dolar na tronedeljni maksimum.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 31.10.2014.

09:49

Default images

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u decembru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 37 centi, na 80,75 dolara.

Barel severnomorske nafte tipa "brent" za decembarsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio je 36 centi, na 85,88 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Američko ministarstvo trgovine saopštilo je juče da je privreda SAD u periodu jul-septembar porasla na godišnjem nivou za 3,5 odsto zahvaljujući snažnom izvozu i skoku vojne potrošnje. Takvi podaci, praćeni pozitivnim komentarima Feda o američkom tržištu rada, podstakli su spekulacije da bi Fed ranije od planiranog, odnosno sredine 2015. godine, mogao podići kamatne stope.

Na ovakve vesti, dolar je porastao na preko 110 jena, a jači dolar čini da nafta izražena u toj valuti postaje skuplja za kupce koji koriste slabije valute, što umanjuje tražnju i dovodi do pada cena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: