Za EU nema zime - biće ruskog gasa

Trilateralni pregovori Evropske unije, Ukrajine i Rusije okončani su u četvrtak uveče dogovorom koji će obezbediti nesmetan dotok gasa u Evropu ove zime.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.10.2014.

23:38

Default images

“Možemo da garantujemo građanima EU da će snabdevanje gasom ove zime teći glatko”, sopštio je večeras evropski komesar za energetiku Ginter Etinger nakon maratonskih pregovora u Briselu.

Pregovori Etingera sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom i njegovim ukrajinskim kolegom Jurijem Prodanom počeli su juče po podne, a okončani su kasno večeras zajedničkom konferencijom za štampu.

Etinger je saopštio da je pronađen način da Ukrajina otplati 3,1 milijardu dolara duga i milijardu i po avansa za buduće isporuke ruskom gigantu Gaspromu, uz garancije EU i međunarodnih finansijskih institucija.

To znači da će isporuke gasa Ukrajini biti nastavljene, a tranzit prema EU više nije ugrožen, objasnio je komesar.

Gasprom je u junu obustavio isporuke Ukrajini zbog nagomilanog duga uz zahtev da se buduće isporuke plaćaju unapred.

EU je bila vitalno zainteresovana za to da se ovaj problem reši, jer skoro sav gas za EU ide preko Ukrajine, a Rusija je pretila da će, ukoliko Ukrajina počne da koristi gas u tranzitu za svoje potrebe, potpuno zavrnuti slavine.

“Ovaj sporazum je dobar za sve”, rekao je Etinger, uz koga je na konferenciji za medije stajao odlazeći predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

I Barozu i Etingeru je sutra poslednji dan na poslu, jer od subote na dužnost stupa nova Komisija, s novim predsednikom i novim komesarom za energetiku.

Novak i Prodan su takođe izrazili zadovoljstvo zbog dogovora, koji je plod četvoromesečnih pregovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

3 h

Podeli: