Južni tok prioritet za Beč i Sofiju

Izgradnja gasovoda Južni tok je prioritet za Bugarsku i Austriju, rekli su bugarski predsednik Rosen Plevnelijev i njegov austrijski kolega Hanc Fišer.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 30.10.2014.

21:06

Default images

"Aktivno podržavamo projekat Južni tok, kao mogućnost diversifikacije maršruta za isporuku gasa u jugoistočnu i centralnu Evropu. Informisao sam predsednika Fišera da u Bugarskoj postoji politički konsenzus po pitanju izgradnje tog gasovoda", naglasio je Plevnelijev posle razgovora sa predsednikom Austrije.

On je podsetio da je projekat gasovoda, na zahtev Evropske komisije (EK) zamrznut i izrazio nadu da će u korektnom dijalogu s novim sastavom EK projekat dobiti zeleno svetlo, preneo je Tas.

"U pogledu izgradnje Južnog toka smo saglasni - u projekat su uključene članice EU i NATO, gasovod će proći preko njihovih teritorija i očekujemo da će se naći razumno rešenje. Severni tok postoji i znači, u cilju diversifikacije, moramo da izgradimo i Južni tok", rekao je Fišer.

Plevnelijev je kazao da Bugarska aktivno radi sa EK na rešavanju problema Južnog toka.

"U odnosu na Južni tok i bugarska vlada i EK rade zajedno. Korespodencija između njih se odnosi na sve aspekte Južnog toka. Gasovod će biti izgrađen u skladu sa evropskim pravilima, a ne u suprotnosti s njima. Želim da vas uverim da se prema ovom pitanju odnosimo veoma ozbiljno i radimo na tome zajedno sa EK", naglasio je bugarski predsednik.

Plevnelijev se takođe obratio s molbom ruskim kolegama - "neka i ruska strana intenzivira pregovore s EK, nega Gasprom zaista sedne za jedan sto s novoizbranom Evropskom komisijom i jednom za svagda reši pitanje Trećeg energetskog paketa i Južnog toka".

Ni Bugarska, ni Austrija ne mogu samostalno da rešavaju taj problem. Mi želimo da Južni tok bude izgrađen. Bugarska je spremna da gradi Južni tok i podržava ga, ali zeleno svetlo za početak gradnje mora da da Evropska komisija, ukazao je Plevnelijev.

Fišer je podsetio da u "odnosu na Južni tok postoje dve teme - izgradnja gasovoda, koju će realizovati nemačke, francuske, engleske i druge kompanije i drugo - korišćenje gasovoda za isporuke prirodnog gas.

"U vezi sa korišćenjem gasovoda, naša kompanija OMV Norge AS već ima potpisan dogovor. Znam sigurno da sve stavke evropskog zakonodavstva naša strana ispunjava. Ako su garancije potvrđene, nema razloga da se ne izgradi gasovod, to je suština austrijskog stava o Južnom toku", naglasio je Fišer.

Predsednik Austrije se nalazi u zvaničnoj poseti Bugarskoj, koja predviđa susrete s bugarskim zvaničnicima i učešće na bugarsko-austrijskom biznis forumu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: