SB dala 100 miliona $ zbog ebole

Svetska banke stavila je na raspolaganje 100 miliona dolara za podršku u raspoređivanju dodatnih zdravstvenih radnika u ebolom pogođenim zemljama Zapadne Afrike

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 30.10.2014.

17:09

Default images

Polazeći od procena Ujedinjenih nacija da je potrebno još 5.000 medicinskog osoblja, trenera i osoblja za podršku iz inostranstva u narednim mesecima, SB je saopštila da potrebno dodatnih 700 do 1.000 osoblja za lečenje pacijenata u centrima za lečenje obolelih od ebole.

Finansijska sredstva su odgovor na apele za ojačavanje mreže zdravstvenih radnika u Gvineji, Liberiji i Sijera Leone, gde je zarazna bolest odnela skoro 5.000 ljudskih života, prenela je agencija AFP.

"Značajno je porastao odgovor međunarodne zajednice na ebola krizu u poslednjih nekoliko nedelja, ali mi i dalje imamo veliku prazninu u dobijanju dovoljno obučenih zdravstvenih radnika u oblasti sa najvišim stopama infekcije. Moramo hitno da pronađemo načine za prevazilaženje svih barijera za raspoređivanje više zdravstvenih radnika", rekao je predsednik SB Džim Jong Kim.

Početkom oktobra, SB se pridružila Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i Misije UN za hitan odgovor na ebolu za postizanje cilja 70/70/60 - da izoluje i leči 70 odsto sumnjivih slučajeva ebole u Zapadnoj Africi i da bezbedno bude zakopano 70 odsto mrtvih u narednih 60 dana.

SB je već 117 miliona dolara distribuirala mada je objavila da je nekih 500 miliona dolara planirala za pomoć u borbi protiv ebole i jačanje socijalne službe u tri zemlje u srednjoročnom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: