Kina širi vrata Vizi i Masterkardu

Kina će ublažiti restrikcije za izdavanje kreditnih kartica zahvaljujući čemu će Viza, Masterkard i drugi strani konkurenti dobiti veći pristup kineskom tržištu

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.10.2014.

12:38

Default images

Kako je danas najavila kineska vlada, stranim kompanijama biće dozvoljeno da uspostave kliring operacije za kreditne kartice u Kini.

Nije saopšteno šta će se zahtevati od stranih kompanija, niti kada bi dozvole mogle da budu izdate.

Monopol na poslovanje s kreditnim karticama, zahvaljujući ograničenjima Pekinga, drži državna kompanija UnionPej (UnionPay). Od svih banaka zahteva se da koriste Unionpej i sve transakcije moraju da budu obrađene preko te kompanije.

Svetska trgovinska organizacija pre dve godine je po žalbi SAD presudila da Kina restrikcijama za strane kartičarske kompanija krši pravila slobodne trgovine jer strane kompanije u Kini nemaju isti tretman kao domaće.

"Zadovoljni smo onim što je vlada (Kine) objavila i smatramo to korakom u dobrom pravcu ali su mnogi detalji još nejasni", saopstila je kompanija Masterkard.

U saopštenju kineske vlade navodi se da je cilj najavljenog ublažavanja restrikcija otvaranje kineske finansijske industrije. Kreditne kartice izdate u inostranstvu prihvataju se u nekim hotelima i kompanijama u Kini, ali je stranim firmama zabranjeno da izdaju kartice na tom velikom tržištu.

Vrednost transakcija kreditnim karticama u Kini porasla je u 2013. za 30,9 odsto u odnosu na 2012, na 13,1 hiljadu milijardi juana (2,1 hiljadu milijardi dolara), pokazuju podaci Kineskog udruženja banaka.

U 2013. godini je u Kini izdat 61 milion novih kartica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: