Misli li neko na OPAL?

Evropska komisija nije uspela da donese odluku o iskorišćavanju kapaciteta gasovoda OPAL, kopnenog dela gasovoda Severni tok, koji se proteže istočnom Nemačkom.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 30.10.2014.

12:20

Default images

"Gasprom inicira nove razgovore sa novoizabranim zvaničnima Evropske komisije kada budu bili spremni za to. Vodićemo se našim inicijalnim stavom o 100 odsto iskorišćenosti gasovoda OPAL", rekao je portparol Gasproma Sergej Kuprijanov.

On je podsetio da je odluka o tome odlagana tri puta tokom ove godine, a poslednji put za kraj oktobra.

Kapacitet OPAL-a je 35 milijardi kubika gasa godišnje, a Gaspromu je trenutno dozvoljeno da koristi samo 50 odsto kapaciteta gasovoda, i ne može da u potpunosti pusti Severni tok zbog ograničenja na količinu gasa čiji je protok dozvoljen putem gasovoda OPAL.

Evropska komisija je trebalo da ukloni ove restrikcije u martu 2014. godine, ali je odložila donošenje te odluke tri puta od tada, navodeći potrebu daljih tehničkih pojašnjenja.

OPAL je jedan od dva gasovoda koji povezuju Severni tok sa postojećom mrežom gasovoda u srednjoj i zapadnoj Evropi i on je izuzet iz pravila Trećeg energetskog paketa Evropske unije kojim je, između ostalog, propisano da ne može u potpunosti biti isti vlasnik gasovoda i gasa koji njim teče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Podeli: