SAD: Nema više pumpanja novca

Američka Uprava federalnih rezervi (Fed) odlučila je da ugasi program kvantitativnog labavljenja.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 30.10.2014.

08:51

Default images

Time je okončano šest godina upumpavanja novca u ekonomiju kroz kupovinu obveznica u cilju podsticanja privrednog rasta.

Američka centralna banka saopštila je da planira da referentnu kamatnu stopu drži na rekordno niskom nivou kako bi podržala tržište radnih mesta i podigla inflaciju koja je neobično niska.

Američka centralna banka je navela da namerava da kratkoročnu referentnu kamatnu stopu održi blizu nule "još znatno vreme", a većina ekonomista procenjuje da ta kamata, koja utiče na kamate na zajmove potrošačima i kompanijama, neće biti podignuta pre sredine sledeće godine.

U saopštenju sa sastanka o merama, Federalne rezerve su sugerisale da tržište radnih mesta jača, mada nije potpuno stalo na noge.

Cilj Federalnih rezervi je da ostvari maksimalnu zaposlenost što znači da stopa nezaposlenosti bude između 5,2 i 5,5 odsto, dok je u septembru pala na 5,9 odsto.

Američka privreda jača zahvaljući solidnoj potrošnji potrošača i kompanija, rastu proizvodnje i većem zapošljavanju koje je dovelo stopu nezaposlenost na 5,9 odsto što je najmanje u poslednjih šest godina. S druge strane, gradnja novih kuća se još nije oporavila, a slabosti na globalnom tražšu takodje predstavljaju opasnost za rast u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: