Bankarska tajnost je zastarela

Više od 80 zemalja podržalo je u Berlinu sporazum koji bi mogao da označi kraj prakse bankarske tajnosti u okviru globalne borbe protiv utaje poreza.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 29.10.2014.

17:32

Default images

Među potpisnicama sporazuma su zemlje EU, ali i nekada snažni zagovarači bankarske tajnosti kao što su Lihtenštajn i poreski rajevi poput Kajmanskih i Devičanskih ostrva, prenosi agencija Frans pres.

Sporazum je potpisan nakon dvodnevnih pregovora na Globalnom forumu o transparentnosti i razmeni informacija u poreske svrhe, kojim je predsedavao nemački ministar finansija Volfgang Šojble.

Sporazum o automatskoj razmeni informacija, koji će stupiti na snagu u septembru 2017, potpisala je 51 zemlja, a još 30 njih, uključujući Austriju, Švajcarsku, Bahame i Ujedinjene Arapske Emirate, obećalo je da će to učiniti 2018.

"Bankarska tajnost, u svom starom obliku, zastarela je. Opasnost da ćete biti uhvaćeni u utaji poreza je sada veoma velika", rekao je Šojble.

Ekonomista Gabrijel Zukman, stručnjak za fiskalne prevare, izračunao je da je oko 5,8 biliona evra pohranjeno u poreskim rajevima, zbog čega vlade širom sveta svake godine ostaju bez prihoda od oko 130 milijardi evra.

Međunarodni pokret za okončanje bankarske tajnosti dobio je vetar u leđa stupanjem na snagu propisa FACTA u SAD, prema kom su inostrane banke u obavezi da izveste Vašington o ofšor računima američkih građana vrednijim od 50.000 evra.

Kritičari, međutim, upozoravaju da će banke, da bi počele da razmenjuju podatke 2017, prikupljati podatke iz 2016, i to o računima teškim više od 250.000 dolara. To daje dovoljno vremena utajivačima poreza da podignu svoja sredstva i smeste manje sume na odvojene račune.

Pored toga, zemlje će od slučaja do slučaja moći da odlučuju o tome koje će informacije automatski razmenjivati. Švajcarska je, recimo, navela da će pružati informacije samo zemljama koje su značajne za njenu industriju, dok se računi bogatih građana siromašnih zemalja neće naći pod lupom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: