Deflacija u EU, a kod Lukašenka...

Nacionalna banka i vlada Belorusije očekuju da će se inflacija u toj zemlji do kraja godine smanjiti na 18 odsto.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 29.10.2014.

14:54

Default images

U septembru 2014. godine godišnja inflacija dostigla je 20 odsto. Očekuje se da će mere koje su preduzele vlada i Narodna banke omogućiti njen pad na 18 odsto do kraja godine, precizirala je direktorka Banke Nadežda Ermakova na onlajn konferenciji.

Prema njenim rečima u 2015. godini vlasti nameravaju da uspore inflaciju na 12 odsto, preneo je Tas.

"To je prilično složeno zbog neophodnosti postepene liberalizacije formiranja cena i povećanja cena koje se administrativno regulišu, uslovljenih usklađivanjem tarifa i akciza u Evroazijskom ekonomskom savezu", ukazala je direktorka Narodne banke.

Ona smatra da će u srednjoročnoj perspektivi, s obzirom na niži nivo cena u partnerskim zemljama, integracioni procesi pomoći sniženju inflacije u Belorusiji.

Pored toga, Ermakova je dodala da će se devizne rezerve zemlje na kraju 2014. nalaziti na nivou s početka godine.

Devizne rezerve Belorusije, prema metodologiji Međunarodnog monetarnog fonda, 1. januara ove godine iznosile su 6,65 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: