Francuska i Italija se provukle

Francuska, Italija i druge zemlje evrozone sa prekomernim deficitom, koje su se "provukle" kroz pregled budžeta za 2015, možda će morati da pokrenu dodatne mere

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.10.2014.

15:00

Default images

Detaljnija procena budžeta koja će se obaviti idućeg meseca pokazaće da li su takve mere potrebne, izjavio je evropski komesar za ekonomska pitanja Jirki Katainen, a prenela agencija Frans pres.

"Neke zemlje su u poslednji minut izmenile svoje budžetske planove. U svakom slučaju, članice evrozone su konstruktivno reagovale na naše primedbe, što je veoma važno i predstavlja pozitivan potez", naveo je komesar.

Godišnji budžetski deficit 28 članica EU treba da bude ispod tri odsto bruto domaćeg proizvoda, a javni dug ispod 60 odsto. Ukoliko prekrše ta pravila, države se suočavaju sa kritikama, sankcijama i eventualnim kaznama, ali u praksi mnoge države prekoračuju limite godinama bez ikakvih posledica.

Francuska je prvobitno za 2015. predviđala budžetski deficit od 4,3 odsto, navodeći da neće uspeti da ga spusti do željenog nivoa pre 2017. Ministar finansija Mišel Sapen je, međutim, u ponedeljak rekao da je "pronašao" dodatnih 3,6 milijardi evra i da će ta sredstva biti upotrebljena za smanjenje deficita.

Italija je takođe poručila da će pokrenuti nove mere za smanjenje strukturnog budžetskog deficita i javnog duga koji će 2015. dostići čak 133,4 odsto BDP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: