Rusi žive u "paralelnoj stvarnosti"

Ruski budžet izrađen je uz cenu nafte od 100 dolara za barel, a kako je cena za 20 dolara niža, ta zemlja živi u "paralelnoj ekonomskoj stvarnosti", piše CNN.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 29.10.2014.

13:45

Default images

Ministar finansija ANton Siluanov je upozorio da će biti potrebni rezovi jer "trenutno budžet ne reflektuje udarce koje je ekonomija zemlje pretrpela zbog krize u Ukrajini i pada cena nafte".

"U pitanju je alternativna ekonomska realnost", kaže ministar finansija.

Nacrtom budžeta za period 2015-2017 projektovane su cene nafte od 104 dolara za barel do kraja 2014. godine, a okruglo 100 dolara u proseku u naredne tri godine.

"To je imalo smisla kada je nafta bila na 115 dolara u junu, ali ne sada", piše CNN.

Ministar finansija Siluanov rekao je u skupštini da je budžet ne može da istrpi konstantne troškove ucrtane u drugačijim ekonomskim okolnostima.

Njegova upozorenja zvuče još ozbiljnije nakon procena "Goldman Saksa" da će nafta pasti na 70 dolara u narednih nekoliko meseci.

Nešto slično je nedavno rekao i predsednik Rusije Vladimir Putin, ali je on bio optimista i rekao je da je budžet "tesan, ali izbalansiran".

"Naš budžet ne puca po šavovima. Ako ste me tako razumeli, žao mi je što sam se neprecizno izrazio. On je tesan, ali uravnotežen i potpuno realan", naveo je ruski predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: