Kako je Fejsbuk uplašio tržišta

Američka društvena mreža Fejsbuk prijavila je duplo veći kvartalni profit, ali se uprkos tome suočila sa sunovratom vrednosti akcija.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 29.10.2014.

10:47

Default images

Pad akcija usledio je nakon što je kompanija najavila velika ulaganja u budućnosti umesto da uživa u kratkoročnim blagodetima.

Akcije Fejsbuka, koje su u poslednjih nekoliko dana na istorijskom minimumu, pale su jutros za preko osam odsto na 74,15 dolara, a na obaranje vrednosti akcija uticao je nagoveštaj rukovodstva Fejsbuka da će izdvojiti više novca za nove talente i tehnologije, što bi trebalo da u budućnosti donese rezultata, prenosi agencija Frans pres.

"Komentari rukovodstva su potopili akcije, jer su ostavili utisak da će bez obzira na razvoj situacije, troškovi izmaći kontroli. Mislim da je to zaplašilo tržišta", izjavio je nezavisni analitičar iz američke kompanije "Enderl grup", Rob Enderl.

Akcije Fejsbuka su pale uprkos tome što je profit kompanije premašio očekivanja, uz povećanje broja korisnika i prihoda. Naime, u kvartalu zaključno sa 30. septembrom, Fejsbuk je ostvario profit od 802 miliona dolara zahvaljujući prihodima od 3,2 milijarde dolara, dok je broj aktivnih mesečnih korisnika porastao na 1,35 milijardi širom sveta.

Broj ljudi koji koriste mobilne uređaje kako bi se konektovali na Fejsbuk porastao je u septembru na 1,12 milijardi, što je 29-procentni rast u odnosu na septembar prošle godine. Samo od reklama, Fejsbuk je u trećem kvartalu ostvario zaradu od 2,96 milijardi dolara, dok je od raznih plaćanja i drugih naknada kompanija generisala 246 miliona dolara, za 13 odsto više u odnosu na isti kvartal lani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: