Reizbor Dilme Rusuf - haos na berzi

Berza u Sao Paolu je na otvaranju danas zabeležila pad od šest odsto, dan nakon reizbora Dilme Rusef za predsednicu Brazila.

Svet

Izvor: Beta

Ponedeljak, 27.10.2014.

15:48

Default images

Nakon otvaranja berze, glavni indeks Ibobespa pao je za šest odsto na 43,823 poena, dok je brazilska valuta real pala u odnosu na dolar za 3,9 odsto, na kurs od 2,55 reala za jedna dolar.

Berza u Sao Paolu je u petak, uoči izbora, zabeležila rast od 2,42 odsto.

Dilma Rusef reizabrana je juče za predsednicu Brazila sa 51,64 odsto glasova.

"Očekivali smo da tržište danas reaguje padom, jer predsednica treba da ove sedmice saopšti ko će biti ministar privrede", rekao je agenciji Frans pres ekonomista Andre Perfeito.

Dilma Rusef je pred izbore najavila odlazak dosadašnjeg ministra privrede Gida Mantege koji je na tom mesto od 2006. godine, ali nije navela ko će ga zameniti.

Iako Brazil i dalje privlači strane investitore, poverenje preduzetnika je na najnižem nivou za poslednjih pet godina, a investitori su nezadovoljni. Oni se žale na veliko mešanje vlade u privredu čime se koče rast i jačanje konkurentnosti, kažu analitičari. Brazil je u prvom kvartalu ušao u recesiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: