Stambena kriza vredna 650 mlrd $

330 miliona urbanih domačinstava u svetu potpada u zonu ispod standarda za tehničke uslove ili zanemaruje osnovne potrebe, kako bi platili troškove stanovanja.

Svet

Izvor: B92

Subota, 25.10.2014.

11:38

Default images

Stanovnici u urbanim krajevima naše planete godišnje su primorani da odvoje ukupno oko 650 milijardi dolara više novca na stanarine nego što mogu realno da priušte, odnosno oko 1 odsto globalnog godišnjeg BDP-a.

Više od dve trećine tog neverovatnog jaza nalazi se u 100 velikih svetskih gradova, saopštila je analitička komapnija McKinsey. U nekoliko velikih gradova koji generišu male prihode, kao što su Lagos ili Mumbaj, taj jaz iznosi i do 10% lokalnog BDP-a na godišnjem nivou.

Za potrebe ovog istraživanja u McKinsey su utvrdili odnos troškova stanovanja prema ukupnom prihodu prosečnih domaćinstava po gradovima. 30 odsto se smatra prihvatljivim iznosom, ali sve preko toga spada u rizičnu zonu.

Međutim, zaključak istraživanja je još gori. Naime, procenjeno je da je ovaj trend sve rasprostranjeniji, te da će u narednoj deceniji broj domaćinstava koji ne mogu iz svojih prihoda da plate cenu stanovanja da naraste na 440 miliona, odnosno oko 1,6 milijaru ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: