Kad iza trona stoji crno tržište...

Međunarodna agencija za energetiku predviđa da će u periodu od 2016. do 2020. Angola postati najveći afrički proizvođač nafte, svrgnuvši sa te pozicije Nigeriju

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 25.10.2014.

10:53

Default images

To će se desiti, delom, zbog toga što se nigerijska nafta preusmerava na crno tržište.

Insajderi iz naftne industrije Angole, međutim, sumnjičavo reaguju na takva predviđanja, prenosi Frans pres.

"Ukoliko se to desi, razlog će biti nestabilnost u Nigeriji, kako politička, tako i zbog krađe nafte. Ako Angola prestigne Nigeriju, to neće biti na duži rok, nigerijski kapaciteti su mnogo veći od onih u Angoli", navodi stručnjak za naftu iz Luande, Hose de Oliveira.

Nigerijska proizvodnja nafte dostigla je vrhunac od 2,44 miliona barela dnevno 2005, a od tada je nestabilna. Angola trenutno proizvodi oko 1,71 milion barela dnevno, ali izvori iz industrije navode da postoji zabrinutost zbog mogućih prekida proizvodnje.

"Interesantno je da IEA prognozira da će Angola postati najveći proizvođač nafte u Africi, bez preciziranja obima proizvodnje. Malo je verovatno da će Angola premašiti nivo od dva miliona barela dnevno", navodi izvor iz naftne industrije koji je želeo da ostane anoniman.

Tehnički problemi, infrastrukturni nedostaci i državne intervencije, kako dodaje isti izvor, utiču na proizvodnju nafte i ometaju ostvarenje tog cilja. Angola je 2008. na kratko od Nigerije preuzela mesto najvećeg afričkog prozivođača nafte zbog nemira u regionu delte Nigera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: