Rumuni hoće gas iz Azerbejdžana

Rumunski Transgas je zainteresovan da dobija gas iz Azerbejdžana preko Bugarske radi dalje prodaje u Evropu, javili su bugarski mediji.

Svet

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

20:07

Default images

Mediji se pozivaju na člana upravnog odbora kompanije Bogdana Ilieskua.

Iliesku je rekao da je, posle izgradnje gasnih spojeva Bugarska-Grčka i Bugarska-Rumunija preko njih moguć transport prirodnog gasa Transjadranskim gasovodom, kojim će ići azerbejdžanski gas, preneo je Interfaks.

Preko Bugaske gas može doći do Rumunije posle čega, preko rumunskih gasnih spojeva u Mađarsku, a zatim do evropskog tržišta u Austriji, objasnio je on.

Šef rumunske kompanije smatra da ta maršruta može postati deo Južnog gasnog koridora kojim će Evropa dobijati prirodni gas iz Kaspijskog regiona.

Projekat Transjadranskog gasovoda je osmišljen za transport prirodnog gasa iz nalazišta Šah Deniz u Azerbejdžanu, preko Grčke, Albanije i Jadranskog mora, u zapadnu Evropu (Italiju). Kapacitet gasovoda je planiran na 10 milijardi kubnih metara godišnje, s mogućnošću proširenja na 20 milijardi kubika u zavisnosti od tražnje. Isporuke azerbejdžanskog gasa ovim gasovodom se očekuje od 2019. godine, navodi Interfaks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: