"Čak i Nemačkoj trebaju ulaganja"

Nemački potencijal za ekonomski rast suviše je nizak i ta zemlja mora više da investira, izjavio je budući potpredsednik Evropske komisije Jirki Katainen.

Svet

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

15:02

Default images

Katainen, koji je potpredsednik EK za zapošljavanje, privredni rast i investicije, se time pridružio nizu lidera koji apeluju na najveću evropsku privredu da poveća javnu potrošnju da bi evrozona izbegla privrednu stagnaciju.

Nemačka je sve više usamljena u stavu da je za ekonomski oporavak potrebno uravnoteženje budžeta i izbegavanje novog zaduživanja, dok Francuska, Italija, SAD i Međunarodni monetarni fond žele da Berlin uveća javnu potrošnju, prenosi Rojters.

"Iz Nemačke smo čuli da je njen potencijal za rast trenutno oko 1,5 odsto. To je premalo i to predstavlja problem. Svuda su potrebne investicije, pa i u Nemačkoj", rekao je Katainen, koji će 1. novembra preuzeti funkciju potpredsednika Komisije.

Nakon što je u drugom kvartalu zaustavljen oporavak privrede evrozone, monetarni blok okrenuo se od budžetske štednje, koja je bila prvobitni odgovor na krizu iz 2009-2012, ka većoj potrošnji, ali Nemačka i dalje insistira na strogoj budžetskoj kontroli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: