Najveće španske banke profitirale

Dve najveće španske finansijske grupacije, Bankija i Kaiša banka su u trećem kvartalu povećale profit, što je ohrabrujući znak za bankarski sektor te zemlje.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 24.10.2014.

14:40

Default images

Neto profit Bankije, koju je spasila španska vlada, povećan je u trećem kvartalu za 65 odsto na godišnjem nivou na 266 miliona evra zbog rastućeg obima poslovanja i nižih troškova, navodi se u saopštenju banke, i dodaje da je u periodu jul-septembar značajno smanjen obim "loših" zajmova, na 13,6 odsto celokupnog kreditnog portfolija.

Bankija se 2012. godine našla na ivici kolapsa, ali je spasena zahvaljujući pomoći španske vlade koja je od ostalih članica evrozone zatražila paket pomoći od 41 milijardi evra.

Sa druge strane, Kaiša banka, najveća španska banka po obimu aktiva, utrostručila je profit u trećem kvartalu na 161 milion evra u poređenju sa istim periodom lane, a kao razlog za veći profit, Kaiša banka navodi manja izdvajanja za pokrivanje potencijalnih gubitaka i smanjenje obima rizičnih zajmova na 10,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: