Novi izvor nafte u Severnom moru

Britanski naftni gigant Britiš petroleum (BP) i evropski energetski konglomerat GDF-Suez otkrili su danas novo nalazište nafte u Severnom moru.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

20:24

Default images

Nafta je otkrivena u dva bloka kojima raspolažu BP i GDF-Suez, a prva testiranja govore da se iz tog nalazišta može dobiti maksimalno 5.350 barela nafte dnevno, navodi se u zajedničkom saopštenju kompanija, a prenosi agencija Frans pres.

Oktiveno naftno polje, koje je GDF-Suez nazvao "Markoni", a BP "Vorlih", nalazi se u centralnom području Severnog mora.

"Budući da BP obeležava 50-godišnjicu svog delovanja u području Severnog mora i jer naftna industrija želi da unapredi ekonomski oporavak basena, povećanje istraživačke aktivnosti i pronalaženje novih načina saradnje biće od ključnog značaja za oslobađanje preostalog potencijala", izjavio je regionalni predsednik BP-a za područje Severnog mora, Trevor Garlik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: