Francuzi ne daju tron od vina

Ukupna ovogodišnja proizvodnja vina pala je 6 odsto u odnosu na lanjsku, ali je zato potrošnja ostala stabilna, a Francuska ponovo postala lider u proizvodnji.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

16:22

Default images

Francuska ponovo preuzima primat najvećeg proizvođača vina u svetu, pošto je 2012. pala na drugu poziciju. Italija je ove godine pala na drugo mesto, dok je Sspanija zadržala treću poziciju, preneo je francuski list Mond.

Očekivana ovogodišnja proizvodnja vina u Francuskoj je 46,2 miliona hektolitara, 10 odsto više nego 2013, saopštila je Međunarodna organizacija proizvođača vina i uzgajivača vinove loze (OIV).

Ovogodišnja proizvodnja italijanskog vina je podbacila 15 odsto u odnosu na prošlogodišnju i iznosi 44,4 miliona hektolitara. Sspanska proizvodnja koja je 2013. bila rekordna ove godine je pala na 37 miliona hektolitara.

Ovogodišnji klimatski uslovi išli su na ruku francuskim vinogradarima ali ne i na ruku njenim španskim i italijanskim konkurenatima.

Posebno je zbog lošeg vremena podbacila berba grozđa u Bugarskoj, Rumuniji i Slovačkoj, dok je Nemačka zabelezila rast u proizvodnji vina od 16 odsto na 9,7 miliona hektolitara.

SAD su izbile na četvrto mesto po proizvodnji vina u 2014. sa 22,5 miliona hektolitara uprkos zemljotresu i nezapamćenoj suši u Kaliforniji.

Očekuje se da će ovogodišnja svetska proizvodnja vina pasti šest odsto sa prošlogodišnjih 287,6 miliona hektolitara na 271 miliona hektolitara. Potrošnja će ostatati na stabilnom nivou od 243 miliona hektolitara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: