I Švedska budžetska kasa prazna

Nova levičarska vlada u Švedskoj predstavila je nacrt budžeta za 2015. s deficitom koji je najviši od 1997. godine.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

15:01

Default images

Budžetom suu povećani ograničeni krediti za odbranu koja nema dovoljno finansijskih sredstava.

Očekuje se budžetski deficit od 2,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), ali vlada predviđa 1,6 odsto, što bi bio najveći deficit od 1997. godine.

U Švedskoj je u toku rasprava o javnim finansijama, nakon što je polovinom oktobra nova ministarka finansija Magdalena Anderson optužila prethodnu vladu desnog centra, koja je vladala od 2006. do 2014, za nemar prema deficitu smanjivanjem poreza.

"Zbog toga su prazne kase", rekla je ministarka i dodala da će "strukturni deficit" omogućiti tek 2017. godine povratak razvnoteže budžeta. Analitičari ocenjuju da je Švedska, ipak, u zavidnom položaju, zahvljajujući privrednom rastu od 2,1 odsto za ovu godinu i predviđenom rastu od tri odsto 2015. godine.

Švedska ima i ekstremno niske kamatne stope, zbog čega toj zemlji opada javni dug. Očekuje se pad javnog duga za 40,2 odsto BDP-a 2014. godine, dok je prošle godine taj pad iznosio 40,5 odsto.

Švedska javnost najviše očekuje od predloga budžeta za odbranu. Vlada predlaže da za 3,1 odsto poveća kredite vojsci, manje nego za ovu godinu (4,3 odsto), kao i manje državne troškove za 3,7 odsto.

Nedostatak finansijskih sredstava u švedskoj vojsci nedavno je uočen i u svetu. Vojska je izgubila ugled nakon što je prošle nedelje kod Stokholma viđena strana podmornica. Švedska vojska nije bila u mogućnosti da mobiliše helikoptere za potragu.

Nova vlada, koju čine socijaldemokrate i ekolozi, zalaže se za rodnu ravnopravnost, zapošljavanje, bolju životnu sredinu i školstvo, kao i za "održavanje švedskog uzora društva blagostanja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: