Rusija: Naš BDP će rasti 0,5 odsto

Rusko Ministarstvo za ekonomski razvoj je zadržalo prognozu rasta BDP zemlje na nivou od 0,5 odsto, a inflacije na 7,5 odsto, kaže Aleksej Vedev.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

14:36

Default images

"Iako godišnju procenu zadržavamo na 0,5 odsto, procena rasta BDP-a za period januar-septembar od 0,7 odsto unosi umereni optimizam, kao i mogućnost da se sankcije manje odraze na rast", precizirao je Vedev koji je zamenik ministra.

Prema Vedevu, određenu neizvesnost unosi pre svega nestabilnost u finansijskom sektoru i na deviznom tržištu, prenosi Tas.

Ministarstvo je takođe zadržalo procenu inflacije na pređašnjem niovu od 7,5 odsto, bez obzira na ozbiljan pad kurs ruske valute, ukazao je Vedev. On je dodao da je trenutni pad kursa rublje jedan od glavnih faktora pritisaka na taj pokazatelj.

Ministar za ekonomski razvoj Rusije, Aleksej Uljukajev, rekao je juče novinarima da bi ove godine taj pokazatelj mogao da premaši osam odsto.

Prva zamenica direktorke Banke Rusije, Ksenija Judajeva, kazala je juče da je inflacija u Rusiji na godišnjem nivou porasla na 8,3 odsto, a ranije je direktorka Banke Rusije, Elvira Nabiulina, najavljivala da će u 2014. godini pod "uticajem spoljašnjih nepredvidljivih faktora" inflacija biti na nivou od osam odsto.

Prvobitno je Banka Rusije procenila da će inflacija ove godine biti pet odsto, podsetio je Tas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: