"EU nema para za račune Ukrajine"

EU ima problema da pomogne Ukrajini da pred eventualnu obnovu isporuka gasa iz Rusije plati oko 4,5 milijarde dolara duga za preuzeti ruski gas.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

11:22

Default images

"U budžetu EU za to para nema. Veliki problem je to što smo na kraju budžetskog perioda. Ukrajina ima limitirana sredstva. Budžetsku godinu Evropska komisija završava u minusu i to rešavamo s ministrima finansija", rekao je novi potpredsednik Evropske komisije zadužen za energetsku uniju Maroš Šefčovič.

Nakon poslednjih trilateralnih pregovora Ukrajina-Rusija-EU o isporukama gasa u nastojanju da se spreči repriza gasne krize iz 2009. godine, kada je zaustavljen tranzit gasa u Evropu preko Ukrajine, ostalo je otvoreno pitanje kako će Ukrajina platiti stare dugove za gas, bez čega Rusija ne garantuje zimske isporuke.

Vlasti u Kijevu pristale su da plate do kraja oktobra 1,45 milijardu dolara, ali su zatražile od Evrope novu pomoć od dve milijarde evra.

"Međunarodni monetarni fond (MMF) takođe ima proceduru odobravanja. Može da odobri pozajmicu, ali uvek je uslovljava širokim spektrom uslova da se obave reforme i promene. To traje neko vreme. Pred nama je komplikovan period i tražimo rešenje", kazao je Šefčovič.

Pravda navodi da MMF razmatra mogućnost da pomogne Ukrajini, ali ta eventualna pomoć stigla bi tek krajem januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: