"Kijevu sedam dana da plati dug"

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je da je Ukrajini dat rok od nedelju dana za plaćanje gasa Rusiji.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 22.10.2014.

13:39

Default images

On je istakao da će zastoj u isporuci energenata biti obustavljen samo ukoliko Moskva bude dobila sigurne garancije Kijeva da će dug biti isplaćen.

Poslednja runda pregovora Moskve i Kijeva održana je u utorak u Briselu, ali tom prilikom nije postignut dogovor o tome da Rusija ponovo uspostavi isporuku gasa, koja je prekinuta u junu ove godine.

Razgovori bi trebalo da budu nastavljeni 29. oktobra, ruska strana je optimistična po pitanju postizanja dogovora, ali takav stav ne dele ukrajinski lideri, navodi Rojters.

Premijer Ukrajije Arsenij Jacenjuk rekao je da je skeptičan po pitanju uspostavljanja veza sa Rusijom, uz reči da je to više politički, a ne ekonomski sukob.

Predstavnici Rusije su u utorak zatražili da Kijev navede na koji način će obezbediti novac za plaćanje duga, a nedavno je Ukrajina zatražila kredit od Evropske unije u iznosu od dve milijarde evra.

“Ako Ukrajinci imaju novac, dokumenti o nastavku isporuke gasa će biti potpisani. Ako ne, sačekaćemo. Ako im Evropa da novac, gas će krenuti“, rekao je Novak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

17 h

Podeli: