Norveška: Imamo gas, ali ne za sve

Norveški ministar energetike Tord Lien upozorio je da Norveška nema dovoljne količine plina za podmirenje potreba EU.

Svet

Izvor: Al Jazeera

Utorak, 21.10.2014.

20:42

Default images

Norveški ministar energetike Tord Lien poslao je pismo nadležnima u EU kojem ih upozorava kako Norveška nema kapacitete da bude dovoljna alternativa ukoliko Rusija obustavi isporuku plina evropskim zemljama.

Mediji prenose da je Lien istakao da Norveška nema dovoljne količine plina za podmirenje potreba svih 28 članica Evropske unije.

Napominjući kako nije moguće povećati proizvodne kapacitete Norveške, ministar Lien je kazao da bi takav pokušaj doneo velike pritiske norveškim vlastima.

Nakon početka krize u Ukrajini i najava da bi Moskva mogla obustaviti isporuku plina Evropi, zvanićnici EU su se za alternativu prvo obratili Norveškoj, drugom najvećem distributeru spomenutog energenta Evropi.

Nedavno je održana i konferencija o toj temi kad je Norveška jasno navela da nema mogućnost povećanja proizvodnih kapaciteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: