Porez na cigare pod velom tajne

Konferencija o smanjenju konzumiranja duvana u organizaciji Svetske zdravstvene organizacije, agencije za javno zdravlje UN, dobila je zabrinjavajući tok.

Svet

Izvor: BIF

Utorak, 21.10.2014.

20:19

Default images

Naime, juče su predstavnici medija i privatni posmatrači izbačeni sa skupa.

Napad na principe transparentnosti i odgovornosti dogodio se kada su se delegati iz preko 175 zemalja koje su potpisnice Okvirne konvencije o kontroli duvana, UN sporazuma o globalnoj borbi protiv duvana, jednoglasno dogovorili da izbace posmatrače sa konferencije.

Delegati su potom glasali za zabranu prisustva javnosti u konferencijskom centru u Moskvi do kraja ovog jednonedeljnog skupa.

Niko od delegata nije smatrao da poreski obveznici iz celog sveta imaju pravo da prisustvuju skupu koji je "progutao’’ skoro 20 miliona dolara javnih sredstava tokom protekle dve godine koja su otišla na plate, putne troškove i druge troškove vezane za ovu konvenciju koja se održava svake druge godine, piše Vašington Tajms. Kada je izglasano da je javnosti zabranjen pristup, sastanak je prekinut dok je obezbeđenje izvodilo zbunjene i šokirane posmatrače iz sale. Zvaničnici SZO i delegati tvrde da je zabrana pristupa javnosti bila neophodna iz straha da su se uzgajivači duvana i operativni proizvođača cigareta infiltrirali na sastanak.

Nakon što su se vrata zalupila i sastanak nastavljen, poćelo je sa radom na usvajanju globalnog poreza na duvan u tajnosti. Predlog međunarodnog poreza na duvan bi zahtevao od zemalja potpisnica UN sporazuma o borbi protiv duvana – što je skoro svaka velika zemlja na svetu osim Sjedinjenih Država, Švajcarske i Indonezije – da uvedu akcizu koja iznosi najmanje 70 odsto od maloprodajne cene duvanskih proizvoda. To znači da bi paklica od 10 dolara koštala preko 33 dolara, piše Vašington Tajms.

Pored toga što primorava vlade da povećaju poreze bez obzira na specifične potrebe ili probleme pojedinačnih zemalja, ova zabrinjavajuća šema bi takođe napravila presedan u oblasti globalnog oporezivanja koji bi UN mogle da koriste u budućnosti i oporezuju sve od brze hrane do pištolja na internetu. Ako uspeju da usvoje ovaj međunarodni porez na duvan, delegati nameravaju da pažnju usmere ka pooštravanju regulativa širom sveta koje se tiču elektronskih cigareta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: