Evrozonu će spašavati velike banke

Male evropske banke, uključujući moćne nemačke regionalne kreditore, u budućnosti će za novi spasilački fond evrozone izdvajati manja sredstava.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.10.2014.

17:56

Default images

One će naime, izdvajati manje nego velike bankarske grupacije koje dominiraju bankarskom industrijom, prema predstavljenim planovima Evropske komisije.

Prema najnovijem planu, multinacionalni bankarski giganti moraće da ponesu veći teret prilikom popunjavanja "Jedinstvenog mehanizma za sanaciju i likvidaciju banaka (SRM)", u koji je planirano da se za osam godine slije 55 milijardi evra, prenosi agencija Frans pres.

"Odabrani pristup je pravedan, jer će doprinos svake banke biti srazmeran njenoj veličini i profilu rizika", izjavio je evropski komesar za unutrašnje tržište, Mišel Barnije, i dodao da će 90 odsto sredstava novog spasilačkod fonda evrozone doći iz ruku najvećih evropskih banaka, u čijem je vlasništvu 85 odsto celokupnih bankarskih aktiva.

"Prema ovoj šemi, doprinos malih banaka će biti najmanji", izjavio je jedan neimenovani zvaničnik.

Analitičari smatraju da je ovakva strategija veliki ustupak za Nemačku, nakon što je uticajni nemački ministar finansija Volfgang Šojble u više navrata ponovio da će nemačke regionalne banke biti pošteđene obaveza bankarske unije.

Kako bi sprečila ponavljanje finansijske krize, EU je početkom ove godine dogovorila formiranje "Jedinstvenog mehanizma za sanaciju i likvidaciju banaka (SRM), ključne komponente novog regulatornog sistema osmišljenog da poštedi poreske obveznike velikih i katastrofalnih troškova koji nastaju sa propašću neke banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: