Rekordna proizvodnja soje u svetu

Prinos soje u svetu, koji bi trebalo da dostigne istorijski maksimum od 280 miliona tona, mogao bi prvi put u poslednjih četvrt veka da zadovolji potražnju.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.10.2014.

17:08

Default images

Tako bi se konačno uspostavila ravnoteža na tržištu.

Soja se u svetu gaji na 100 miliona hektara površine, na četvrtom mestu iza pšenice, kukuruza i pirinča.

Najveći proizvođač su SAD, sa proizvodnjom od 85 miliona tona na površini od 30 miliona hektara. SAD, Brazil i Argentina zajedno daju 80 odsto ukupne svetske proizvodnje soje, uglavnom GMO sorte.

Evropa je mali proizvođač soje, sa udelom od svega dva odsto u svetskoj proizvodnji. Najveći uvoznici soje u svetu su Kina, EU i zemlje jugoistočne Azije. Kina je ubedljivo najveći uvoznik, ali ne i proizvođač, iako je to bila pre 1940. godine.

Kinezi troše dve trećine ukupne svetske proizvodnje soje.

Paradoksalno je to da je trenutni rast tražnje soje u Kini rezultat veće potrošnje mesa u ishrani stanovništa, posebno srednje klase, jer se ta poljoprivredna kultura sada sve više traži zbog stočne hrane, ali i za proizvodnju ulja.

Brazil je zbog rasta cena soje, koji je uslovila veća tražnja od ponude, krčio godišnje na destine hiljada hektara šuma radi povećanja površina za setvu soje.

Zahvaljujući rekordnoj proizvodnji soje u SAD i Argentini i odličnoj žetvi u Brazilu, kineske potrebe za sojom biće ove godine u potpunosti piodmirene, što se već sada odražava na pojeftinjenje ove uljarice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: