Rusi bi pare, Kijev nema, plaća EU?

Slovački premijer Robert Fico kaže da bilo kakva pomoć EU Ukrajini da plati dug Rusiji za preuzeti gas može da bude samo na komercijalnoj osnovi, kao kredit.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 21.10.2014.

13:20

Default images

"Ako Ukrajini bude potrebna nekakva pomoć, vidim je samo preko kredita, pri čemu bi za taj kredit kao garancija morale da posluže dosledne reforme u ukrajinskom privrednom, finansijskom i političkom sektoru", kazao je Fico dnevniku Pravda.

Fico je u razgovoru ponovio upozorenje Ukrajini koje je izrekao juče na konferenciji za novinare sa Angelom Merkel koja je na to izjavila da svako mora da da svoj doprinos.

"Ako neko kaže da prihvata vrednosnu orijentaciju Unije to još uvek ne znači da bi trebalo da dobije nešto što nije realno. Slovačka je solidarna sa Ukrajinom i ostaće. Ali, ponavljam, bilo kakva pomoć sa gasom mora da stoji na komercijalnoj bazi", rekao je Fico slovačkom listu.

Fico je sa izvesnom dozom pesimiza procenio da će Ukrajina, ako krene u reforme koje će biti neizrecivo bolne, nastojati da koči neke procese i da će to rezultirati velikim pritiskom na EU.

"U ime Slovačke mogu potpuno nedvosmisleno da kažem da ne mogu da zamislim da Slovačka prikuplja novac za dug Ukrajine. Kada je u pitanju pozajmica za preuzet a neplaćeni gas, za to postoje međunarodne institucije", rekao je Fico.

Slovački premijer kazao je da ima povremeno utisak da Ukrajina očekuje od EU da rešava njene ogromne probleme, uključujući u to i finansijske.

Fico je dodao da se složio u ponedeljak sa nemačkom kancelarkom da bi trebalo početi raspravu o postepenom uklanjanju sankcija Rusiji, ukoliko se u praksi primeni plan koji su u Minsku dogovorili predsednici Rusije i Ukrajine.

"Na predstojeći samit EU idem da tim da podržimo nagoveštaje pozitivnog razvoja između Ukrajine i Rusije", rekao je Fico.

EK će razmotriti dodatnu pomoć Ukrajini

Evropska komisija će razmotriti mogućnost da Evropska unija pruži dodatnu kratkoročnu finansijsku pomoć Ukrajini, rekao je evropski komesar za energetiku Ginter Etinger.

"Razmotrićemo to", rekao je on odgovarajući na pitanje ruskih novinara da li će EK podržati dodelu dopunske pomoći u obliku kratkoročnih kredita u obimu dve milijarde evra, koje je zatražila Ukrajina, preneo je Tas.

Inicijativu da se Ukrajini da pomoć za pokriće duga Rusiji za gas i obezbeđenje isporuka gasa u zemlje EU u jesenje-zimskom periodu, pokrenula je Poljska.

Ministar inostranih poslova Češek Lubomir Zaoralek izjavio je juče da EU treba da razmotri pružanje dodatnih sredstava Ukrajini za pokrivanje duga za gas Gaspromu. Međutim, bilo kakva novčana sredstva treba da budu data Ukrajini samo uz čvrste garancije za sprovođenje reformi, borbu protiv korupcije i ispunjenje svih ostalih uslova.

"Moramo da imamo kontrolu nad distribucijom dodeljenih sredstava", naglasio je Zaoralek.

"Ukrajinci nemaju para da plate gas. Rusi hoće svoje pare, mora da plati Evropska unija?" odgovorio je na pitanje Tasa pitanjem šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn.

Zaoralek i Aselborn učestvovali su u ponedeljak na zasedanju ministara inostranih poslova 28 zemalja EU u Luksemburgu, na kome se nije konkretno raspravljalo o davanju Ukrajini dodatne finansijske pomoći.

Oni su istovremeno ukazali na neophodnost postizanja privremenog sporazuma Rusije, Ukrajine i EU o gasu radi obezbeđenja snabdevanja i tranzita goriva tokom zime.

U Briselu se održava trostrani ministarski sastanak uz učešće ministra energetike Rusije Aleksandra Novaka, ministra energetike i rudarstva Ukrajine Jurija Prodana i evropskog komesara za energetiku Gintera Etingera.

Učesnici pregovora treba da postignu privremeni dogovor o uslovim isporuka ruskog gasa u Ukrajinu. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko saopštio je u nedelju da je njegova zemlja postigla dogovor sa Rusijom o isporuci gasa Ukrajini do 31. marta po ceni od 385 dolara za hiljadu kubnih metara i da će sporazum o tome zvanično biti potpisan tokom današnje trojne runde pregovora o gasu u Briselu.

Bez takvog sporazuma postavlja se i pitanje stabilnost isporuka ruskog gasa u zemlje EU koje idu tranzitom kroz Ukrajinu, uz veliku verovatnoću da Ukrajina neovlašćeno uzima gas u zimskom periodu radi zadovoljenja svojih unutrašnjih potreba, podseća Tas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: