Ko je zaista bio "gospodin Brkovi"

Predsednik "Totala" Kristof de Maržeri, koji je poginuo u avionskoj nesreći u Moskvi, ostaće upamćen kao jedan od najupečatljivijih velikih naftaša današnjice.

Svet

Izvor: B92, Qz

Utorak, 21.10.2014.

13:11

Default images

Poznat kao "gospodin Brkovi", skoro celu karijeru izgradio je u francuskom energetskom gigantu, pre nego što je 2010. konačno postao i predsednik "Totala".

Njegovi saradnici kažu da su njegova pojava i način rada nesvakidašnji za 21. vek, jer su u energetskom sektoru lideri retko kada otvoreni i iskreni kao on.

"Svi mi mislimo isto, ali je samo pitanje da li to na kraju i izgovorimo", rekao je De Maržeri svojevremeno za "Ekonomist".

Kako piše Stiv Levin, novinar Kvarca i saradnik časopisa "Forin polisi" specijalizovan za naftni sektor, pokojnog De Maržerija (63) su poslovni partneri često opisivali kao "luckastog", ali nisu mogli da budu manje u pravu.

"Mnogi su ga odbacivali zbog njegove naravi, ali su grešili. On je prosto bio originalan čovek, koji je odbijao da se povinuje prihvaćenim normama", piše Levin.

Umesto šampanjca odlučio se za gušću i tamniju tečnost

Foto: Beta/AP
Kontroverzni Francuz, potomak familije Tatinžer poznate po šampanjcu, dobio je nadimak "Veliki Brkovi" ili "Gospodin Brkovi" zbog čudnih, nemirnih brkova, od kojih nije želeo da odustane. Umesto penušavog vina, odlučio se za mnogo gušću i tamniju tečnost, a u tom poslu je ostavio dubok trag.

Poznavaoci kažu da su mu poreklo, čudan imidž i reputacija neozbiljnog možda i pomogli u poslovnom svetu, jer dok se govorilo o takvim stvarima, on je završavao poslove za koje niko nije imao hrabrosti.

Odveo je "Total" na neistražena tržišta "novog naftnog sveta" - u irački Kurdistan, Francusku Gvajanu, Tadžikistan, a najveću "igru" igrao je u bespućima Rusije. Tako je "Total" postala najvrednija kompanija u Francuskoj, a zatim i u čitavoj evrozoni.

Jedan je od prvih velikih igrača koji je čvrsto verovao u teoriju "naftnog pika". Doduše, De Maržeri nije mislio prvenstveno na dostizanje maksimuma proizvodnje u geološkom smislu, već na to da da će proizvodnja nafte biti nedovoljna da zadovolji potrebe modernog tržišta.

Smatrao je da će proizvodnja biti sve teža i iz političkih i iz tehničkih razloga i da je jedini način da se ruše granice i agresivno traže nova nalazišta.

"Ne možemo samo da dođemo negde i kažemo, ovo nam se sviđa, hoćemo to, uzećemo ga. Zemlje bogate naftom neće prosto otvoriti svoje rezerve i dati nam da ih eksploatišemo kako bi nam život bio lakši. Zato smo svi u borbi", govorio je De Maržeri.

Nafta pre politike

U svojim nastojanjima je znao i da prekrši i pravila i "pravila".

U maju 2013. Total je platio 398 miliona dolara za vansudsko poravnanje zbog optužbi da je prilikom jednog posla potplaćen zvaničnik iz Irana. Francusko tužilaštvo je predložilo da se optužnica podigne direktno protiv De Maržerija, ali se od toga odustalo.

Takođe, sud je prošle godine odbacio optužbe da je imao nezakonitu poslovnu saradnju sa Sadamom Huseinom.

Ove godine je bio u centru pažnje, jer je u maju bio jedan od retkih zapadnih naftaša koji je odbacio pritiske Vašingtona da se ogradi od režima predsednika Rusije Vladimira Putina.

"Moja poruka Rusiji je jednostavna - nastavljamo posao po starom", rekao je on.

Kako piše "Kvarc", De Maržeri je bio pravo osveženje u industriji.

"Uvek je govorio šta je mislio, bez uvijanja, bio je pronicljiv i vispren. Nije ga zanimala politička korektnost i nije se uzdržavao od kritika uperenih ka naftnoj industriji i njenom preteranom rasipništvu", rekao je za "Kvarc" Dejvid Goldvin, bivši američki diplomata, a sada konsultant.

Svojevremeno je na pitanje da li postoji mesto gde ne bi bušio u potrazi za naftom odgovorio odrečno, ali se 2012. godine ipak ispravio i rekao da niko ne bi trebalo da buši na Arktiku - jer je previše opasno. Dodao je da to ne znači da tamo ne bi tražio gas.

De Maržeri je poginuo na moskovskom aerodromu Vnukvo, kada je njegov avion "falkon 50" trebalo da poleti ka Parizu. Avion se sudario sa vozilom za čišćenje snega, a zatim se zapalio. Poginuli su i svi članovi posade.

Postoje različite verzije udesa - krivica pilota , krivica dispečera, krivice vozača mašine uklanjanje snega, loša vidljivost.

Prema ruskom dnevniku Vedomosti on se vraćao sa sastanka sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim. Sastanak je, prema navodima lista, bio posvećen stranim investicijama u Rusiji, u trenutku kada američke i evropske sankcije zbog ukrajiunske krize teško pogađaju Moskvu.

Kompanija "Total" je partner sa ruskom kompanijom Novatek u velikom gasnom projektu Jamal, na severu Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: