Jedna kazna i istopi se profit

Holandski Filips zabeležio je u trećem tromesečiju gubitak prvenstveno zbog smanjene potražnje medicinske opreme i uređaja za osvetljenje u Rusiji i Kini.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 21.10.2014.

08:29

Default images

Holandska kompanija je u trećem tromesečiju ove godine imala neto gubitak od 103 miliona evra dok je promet iznosio 5,5 milijardi evra. U istom periodu pre godinu dana neto profit iznosio 281 miliona evra a promet 5,6 milijardi evra, preneo je Rojters.

Zabeleženi gubitak je i posledica sudskog spora sa švajcarskim proizvođačem medicinske opreme Masimo u kome je Filpsu dosuđena kazna od 366 miliona evra.

Holandska kompanija osnovana 1891, suočena sa snažnom konkurencijom Samsung i LG u vreme kada se tržište okreće štedjivim sijalicama, prošle godine je prodala svoje odeljenje za elektouređaje, a trenutno radi na razdvajanju sektora za medicinsu opreme i odeljenja za osvetljenje.

Sektor za proizvodnju medicinske opreme HeltTek je prošle godine ostvario prihode od 15 milijardi evra, a sektor proizvodnje sijalica i osvetljenja sedam milijardi evra. Vrednost HeltTeka se procenjuje na više od 100 milijardi evra, a sektora osvetljenja na 60 milijardi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: