"Pomozite Ukrajini da plati gas"

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je ukrajinske saveznike da pomognu toj zemlji da plati dug za gas Rusiji.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.10.2014.

23:40

Default images

"Svako mora da doprinese, uključujući Slovačku", rekla je Merkelova u Bratislavi posle razgovora sa slovačkim premijerom Robertom Ficom, ističući da se rešenje traži i da ga još nema "a zima već dolazi", navela je francuska agencija AFP.

TASS prenosi da je nemačka kancelarka rekla da je za garantovanje snabdevanje Ukrajine gasom potrebno naći sredstva za davanje kredita.

"Radi se o tome da nađemo kredit, koji će omogućiti prevazilaženje situacije. Prešli smo dobar deo puta, ali do cilja nismo stigli. Dok je još moguće, EU bi želela da pronađe konkretna rešenja, ali su potrebni dalji pregovori", rekla je Merkelova tokom jednodnevne radne posete Slovačkoj.

Premijer Slovačke, koja se mnogo oslanja na ruski gas i taj energent po nalogu EU prosleđuje Ukrajini, rekao je da se slovački deo odgovornosti sastojao u osiguranju reverzibilnih isporuka gasa Ukrajini ali da ništa neće funkcionisati "ukoliko Ukrajina bude čeka da nešto za rešavanje njenih problema učine svi, samo ne ona sama", navodi ruska novinska agencija.

U Briselu će sutra biti održan trilateralni sastanak Rusije, Ukrajine i Unije o gasu, na kom će učestvovati ministri energetike Rusije i Ukrajine, Aleksandar Novak i Jurij Prodan, i evropski komesar za energetiku Ginter Etinger.

Učesnici pregovora treba da utvrde uslove isporuka ruskog prirodnog gasa Ukrajini za prelazni sporazum, najavila je agencija Prajm.

Odsustvo sporazuma stavlja u pitanje stabilnost isporuka ruskog gasa zemljama EU, koji se transportuje u tranzitu preko Ukrajine, zbog velike verovatnoće uzimanja gasa tokom zimskog perioda radi zadovoljavanja sopstvenih potreba Ukrajine, navodi ta ruska agencija.

Prajm podseća da je 17. oktobra tema rešavanja gasnog spora s Ukrajinom bila jedna od glavnih na pregovorima u Milanu u okviru samita ASEM predsednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Petra Porošenka, Merkelove i predsednika Francuske Fransoa Olanda.

Posle susreta ruske i ukrajinske delegacije ukazali su se elementi kompromisnog rešenja, čija se potvrda očekuje na sutrašnjim pregovorima - da Ukrajina plati 1,45 milijardi dolara na ime gašenja duga do kraja oktobra i još 1,65 milijardi dolara do kraja 2014.

Pored toga, navodi agencija, usaglašena je privremena cena od 385 dolara za hiljadu kubnih metara gasa, po kojoj će se ostvarivati isporuke tokom zime uz avansno plaćanje.

Prethodna runda trilateralnih pregovora bila je održana u Berlinu 26. septembra, kada je bio pripremljen paket-sporazum koji je trebalo da usaglase vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: