Čije meso diskriminišu SAD?

SAD nisu promenile propise o obeležavanju mesnih proizvoda, nakon što su pred Svetskom trgovinskom organizacijom izgubile spor protiv Meksika i Kanade.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.10.2014.

17:56

Default images

U presudi međunarodne trgovinske organizacije iz juna 2012. navodi se da američki program obeležavanja mesnih proizvoda, poznatiji kao COOL, nepravedno diskriminiše proizvode iz Kanade i Meksika, dajući manje povoljan tretman govedini i svinjetini uvezenim iz tih zemalja nego američkim proizvodima.

Zbog američkog zakona koji zahteva od prehrambenih prodavnica da navedu zemlju porekla mesa, u SAD je od 2009. godine, prema podacima kanadske vlade, uvezeno znatno manje svinja i stoke iz Kanade.

Veliki broj američkih kompanija je saopštio da im sortiranje, obeležavanje i skladištenje mesa iz Kanade na drugačiji način od obeležavanja mesa domaćih životinja pravo dodatne troškove, zbog čega su smanjili porudžbine iz te zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: