Novi front u ratu Rusija-Mekdonalds

Kremlj je nastavio svoj obračun sa Mekdonaldsom "mobilizacijom" više stotina inspektora i njihovim upadom u 200 restorana američkog lanca širom Rusije.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.10.2014.

14:31

Default images

Kako piše portal "Siti ej em", u pitanju je nastavak odmazde zbog sankcija uvedenih Rusiji u jeku ukrajinske krize, a inspekcije su vršene po različitim osnovama.

Najviše ih je izvršeno zbog navodnih prijava o lošoj higijeni i kršenjem fito-sanitarnih propisa, ali je u neke restorane po prvi put stigla i finansijska inspekcija koja češlja knjige.

Mekdonalds, kao simbol američkog kapitalizma, ima 440 restorana u Rusiji, koja je prema godišnjem izveštaju kompanije iz 2013. među sedam najvećih tržišta izvan SAD-a i Kanade.

Nekoliko restorana je već zatvarano prethodnih meseci, a reagovali su i visoki zvaničnici, koji su poručili da "nije u pitanju zabrana rada, već rezultat redovne kontrole".

"Ne, uopšte nema govora o zabrani rada za MekDonalds u Rusiji", rekao je tada potpredsednik ruske vlade Arkadij Dvorkovič.

Ipak, nove inspekcije i činjenica da su ovog puta na terenu i finansijski inspektori ponovo postavljaju pitanje da li je u pitanju politički čin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: