Izrael snadeva Egipat gasom

Izraelska kompanija Tamar grup snabdevaće Egipat prirodnim gasom, izjavio je danas portparol te kompanije.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.10.2014.

14:26

Default images

U saopštenju Tamar grupe se navodi da vodi "ekskluzivne pregovore sa egipatskom kompanijom Dolfinus Holdings o isporuci do 2,5 milijardi kubnih metara gasa u periodu od sedam godina", prenosi agencija Frans pres.

"Dolfinus Holdings je konzorcijum egipatskih industrijskih i komercijalnih potrošača i distributera gasa", precizira se u saopštenju izraelske kompanije, i dodaje da bi prirodni gas do Egipta bio dopreman istim istočnomediteranskim gasovodom kojim je Kairo izvozio gas u Izrael i Jordan pre brojnih sabotaža.

Stručnjaci procenjuje da bi vrednost pomenutog sporazuma mogla biti oko 3,13 milijardi evra.

Kako podseća Frans pres, više od jedne decenije Izrael oko 40 odsto potreba za gasom zadovoljava uvozom iz Egipta, u skladu sa izvoznim ugovorom koji su dve zemlje potpisale 2005. godine.

Međutim, u aprilu 2012. Egipat je raskinuo ugovor o izvozu gasa u trenutku brojnih sabotaža na gasovodu koje su prekinule dovod gasa do Izraela i Jordana, tvrdeći da Izrael ne poštuje finansijske obaveze na koje se obavezao.

Tamar grupa raspolaže se 250 milijardi kubnih metara gasa, a američka kompanija Nobl enerdži u toj kompaniji ima 36 odsto akcija, dok je preostali udeo u rukama četiri izraelska partnera.

Egipat je bio prva država koja je potpisala mirovni sporazum sa Izraelom 1979, a dogovor o dostavi prirodnog gasa bio je jedan od ključnih segmenata mirovnog plana između dve zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: