Iznad Afrike sunce ne sija?

Veliki projekat izgradnje solarnih elektrana na teritoriji severne Afrike i Bliskog istoka "Dezertek", vredan više milijardi evra, napustili su gotovo svi.

Svet

Izvor: Beta

Ponedeljak, 20.10.2014.

14:15

Default images

Kako je bilo planirano, Dezertek je trebalo da do 2050. godine pokrije 15 odsto evropskih potreba za energijom iz solarnih elektrana u severnoj Africi i na Bliskom istoku. Ipak, nakon svečanog i pompeznog predstavljanja projekta u Nemačkoj pre pet godina, stiglo se do "nastavka projekta u adaptiranom formatu".

Kako se navodi, "Dezertek" će sada funkcionisati kao servisna energetska kompanija u tom regionu.

Uprkos procenama da se više energije može dobiti iz pustinjskog sunca za šest sati nego što je potrošnja celokupnog čovečanstva za godinu dana, zainteresovani za projekat su proteklih godina polako odustajali od te ideje navodeći kao razloge velike troškove, nestabilnost regiona, kao i veliki napredak Evrope u sopstvenoj proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, prenosi portal croenergo.eu.

Prošle sedmice saopšteno je da je od ukupno 19 kompanija, koje su bile članice konzorcijuma za projekat Dezertek, ostalo samo tri i to saudijska ACVA pauer (ACWA Power), nemačka RWE i kineska Stejt grid (State grid).

Taj konzorcijum će nastaviti da radi sa preostala tri akcionara, ali u prilagođenom formatu kao "firma za pružanje usluga na Bliskom istoku i u severnoj Africi", a koje će tačno usluge novi Dezertek pružati ostaje da se vidi.

Prethodni akcionari tog projekta bile su kompanije poput Siemensa, Dojče banke, Boša, Eona, Bilfingera, Mjunih re i ABB-a.

Projektom je bila predvidjena izgradnja gotovo 17.000 kvadratnih kilometara solarnih elektrana koje bi proizvodile dovoljno energije za napajanje dve Nemačke.

Nestabilna politička klima u regionu u kombinaciji sa troškovima od 506 milijardi dolara bili su dovoljni da svi zainteresovani odustanu od realizacije ideje u stvarnosti, a svet bez ogromnog projekta obnovljivih izvora energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: