El Sisi gradi novi Suecki kanal

Egipat je potpisao sporazume sa šest međunarodnih kompanija koje će raditi na prokopavanju drugog Sueckog kanala.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.10.2014.

12:38

Default images

To je najznačajniji projekat egipatskog predsednika Abdela Fataha el Sisija u ciju ekonomskog oporavka zemlje, koji bi trebalo da bude završen do 2015. godine.

Egipat je u subotu potpisao ugovor o izgradnji novog kanala sa Nešenel Marin Dredging Co iz Saudijske arabije, holandskim kompanijama Rojal Rojal Boskails vestminister i Von Ord, belgijskim firmama Jan de Nul i Dem Grup, i američkim grupacijama Grejt Kejks Dredž i Dok, preneo je AFP.

General Mohab Menih, direktor uprave sueckog kanala najavio je formiranje konzorcijuma u Kairu. Egipatski predsednik je rekao da bi novi kanal trebalo da bude završen do avgusta 2015..

Očekuje da će prihod Egipta od vodenog saobraćaja, zahvaljujući izgradnji novog kanala do 2023. biti povećan sa sadašnjih pet na 13,5 milijardi dolara.

Vlada u Kairu namerava izgradnju međunarodne logističke i industrijske platforme od 76.000 kvadratnih kilometara u regiji novog kanala kako bi se privukao što veći broj brodova i ostvario što veći dohodak.

Predstavnici Dem Grup-e podvukli su da su svi rokovi u pogledu novog kanala veoma kratki.

"Bili smo iznenađeni brzinom kojom je sve ovo došlo na tržište, brzinom lansiranja ponude i brzinom kojom treba izgraditi kanal. Ali sve to je moguće i učinićemo sve kako bismo ispunili šta se od nas traži", izjavili su predstavnici belgijske kompanije Dem.

Guverner egipatske centralne banke najavio je u septembru da će država uložiti 8,5 milijardi dolara za finasiranje ovog projekta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: