Tekstil vredan milijardu dolara

Veliki izvoznik tekstila Uzbekistan ove godine izvezao je tekstilne proizvode u vrednosti od milijardu dolara, dodajući da očekuje rast prodaje u inostranstvu.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 18.10.2014.

11:55

Default images

"Izvoz tekstila raste iz godine u godinu", izjavio je premijer Uzbekistana Šavkat Mirzijojev na godišnjem sajmu pamuka u prestonici Taškentu, prenosi Frans pres.

Premijer je dodao da je Uzbekistan, peti po veličini izvoznik pamuka u svetu, prošle godine proizveo 3,3 miliona tona pamuka, a da ove godine očekuje sličan rezultat.

Oko 1.000 učesnika iz 40 zemalja sveta prisustvuje ovogodišnjem sajmu pamuka, koji se održava svake jeseni, na vrhuncu sezone berbe pamuka u bivšoj sovjetskoj republici.

Uoči dvodnevnog sajma, kritičari su optužili Uzbekistan da nije uspeo da spreči prisilni rad na poljima pamuka. Vlasti u Taškentu navode da su optužbe lažne i da su deo napora da se ugrozi izvoz pamuka.

Uzbekistan izvozi proizvode od tekstila u više od 50 zemalja, a pamuk mahom u Kinu, Bangladeš, Tursku, Rusiju, Singapur i Južnu Koreju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: