Britanci prodaju udeo u Evrostaru

Britanska vlada traži kupca za 40-procentni udeo u železničkom operateru Evrostar kako bi unapredila stanjefinansija, javlja britanski javni servis "Bi-Bi-Si".

Svet

Izvor: B92

Subota, 18.10.2014.

11:07

Default images

Prodaja udela u Evrostaru, koji pruža usluge železničkog prevoza ispod kanala Lamanš, najavljena je još prošle godine u okviru "Jesenjeg saopštenja i nacionalnog infrastrukturnog plana" britanske vlade, a kojim je od prodaje korporativnih i finansijskih aktiva do 2020. planirano prikupljanje oko 20 milijardi funti.

"Odlučan sam u tome da nastavimo sa donošenjem odluka o reformisanju britanske privrede i rešavanju problema dugova. Iz tog razloga ćemo nastaviti sa potencijalnom prodajom udela Britanije u Evrostaru", izjavio je britanski ministar finansija Džordž Ozborn.

"U sklopu cilja da prikupimo 20 milijardi funti od prodaje aktiva do 2020. godine, prihod od te prodaje biće važan doprinos obaranju zaduženosti javnog sektora", dodao je Ozborn.

Ipak, generalni sekretar železničkog sindikata RMT, Mik Keš, smatra da bi prodaja Evrostara mogla odvesti još britanskih železnica u strane ruke.

Evrostar je 1994. godine počeo da pruža usluge prevoza u partnerstvu sa još tri železničke kompanije SNCF, SNCB i Britiš rejl (LCR) i otada je prevezao preko 145 miliona putnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: