Nemačka: Vozovi danas, avioni sutra

Operater nemačke železnice Dojče ban saopštio je da je oko dve trećine železničkih usluga na dugim relacijama otkazano zbog novog štrajka mašinovođa.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.10.2014.

15:20

Default images

"Trideset odsto usluga na dugim relacijama biće realizovano, a 70 odsto otkazano", izjavila je portparolka Dojče bana za Frans pres.

Sindikat mašinovođa GDL pozvao je danas na održavanje štrajka od 14 časova danas do 4 časa sutra ujutru kako bi se povećao pritisak na rukovodstvo državne firme Dojče ban u sporu oko plata.

GDL zahteva povećanje plata od pet odsto za radnike, kao i smanjenje radne nedelje sa 39 na 37 sati.

Istovremeno, piloti nemačke avio-kompanije DŽermanvings (Germanwings), niskotarifne podružnice avio-kompanije Lufthanza, najavili su za sutra održavanje 12-časovnog štrajka zbog spora sa Upravom oko programa prevremenog penzionisanja.

Piloti Džermanvingsa, biće sutra od podneva do ponoći u štrajku, što je šeti put od aprila.

Nemačka štampa navodi da su štrajkovi do sada pogodili oko pola miliona putnika sa otkazanih oko 4.300 letova.

Ovo je deo štrajka pilota Lufthanze, Lufthanze-Kargo i Džermanvingsa u tarifnoj svađi oko takozvanih "prelaznih renti" za 5.400 pilota i kopilota tih kompanija.

Piloti se žale na povećanje starosne granice za odlazak u prevremenu penziju, koja je do kraja prošle godine bila 55 godina starosti i uslove pod kojima je to moguće.

Do sada je, naime, kompanija plaćala godišnje osam procenata pilotske zarade na račun "prelaznog perioda" do odlaska u državnu penziju, a sada se, navode mediji, traži povećanje starosne granice za prevremenu penziju i učešće pilota u finansiranju tog perioda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: