Kina špijunira SAD u sred Njujorka?

Zabrinuta zbog mogućih bezbednosnih rizika, administracija SAD pomno procenjuje prodaju njujorškog hotela Valdorf Astorija kineskoj osiguravajućoj kompaniji.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 15.10.2014.

08:57

Default images

Kineska kompanija Anbang osiguranje kupila je 6. oktobra Valdorf od Hiltona za 1,95 milijardi dolara.

Prema uslovima prodaje, Hilton će moći da upravlja hotelom u narednih 100 godina, a takodje je predvidjeno njegovo kompletno renoviranje, zbog čega su se američki zvaničnici zabrinuli, strahujući od tajnih kamera i sajber špijunaže.

Zvaničnici navode i da bi prodaja kultnog hotela mogla da se odrazi i na činjenicu da se u njemu nalazi rezidencija i američkog ambasadora u UN, a on je i dom predsedniku i stotinama američkih diplomata tokom godišnje Generalne skupštine UN.

"Trenutno vršimo procenu detalja prodaje i dugoročnih planova (kineske) kompanije", rekao je Kertis Kuper, portparol američke misije pri UN.

On je dodao da će odluka o budućem odnosu SAD i Valdorfa biti doneta na osnovu troškova, dugoročnih planova za hotel kineske kompanije i vladinih potreba i bezbednosnih bojazni.

Zvaničnici su naveli da će detalji plana za renoviranje imati ključnu ulogu u donošenju te odluke.

Oni upozoravaju i na to da Kina u velikoj meri koristi sajber špijunažu i kamere za nadzor i na domaćoj teritoriji, kao i u inostranstvu, i podsećaju i na upozorenja Stejt departmenta za američke gradjane koji putuju u Kinu.

"Hotelske sobe (uključujući i sobe za sastanke), kancelarije, automobili, taksi vozila, telefoni, upotreba interneta i fakseva mogu da budu nadzirani na licu mesta ili iz daljine, a lične stvari u hotelskim sobama, uključujući i kompjutere, mogu da budu pretresane bez vašeg pristanka ili znanja", naveo je Stejt department u svom poslednjem savetu za svoje građane koji putuju u Kinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: