Rusi kupuju zlato, nešto se sprema

Rusija je naglo povećala otkup zlata na svetskom tržištu i u poslednjih pet meseci popunila zlatne rezerve, piše Ruski vesnik.

Svet

Izvor: Veèernji list

Nedelja, 12.10.2014.

14:05

Default images

Prema podacima MMF-a, ukupna količina zlatnih rezervi Ruske federacije krajem avgusta iznosila je 1112,5 tona, što je za 77 tona više nego u januaru. Rusija je tako nadmašila Kinu i Švajcarske.

Više zlatnih rezervi od Rusije imaju samo SAD (8.100 tona), Nemačka (3.300 tona), Italija (2.450 tona) i Francuska (2.435 tona).

Prema podacima nemačkog dnevnog lista Di Velt, Rusija se otkupom zlata bavi već nekoliko godina, počevši od krize 2008. i to čini bez mnogo publiciteta.

List piše da 70 odsto rezervi Rusije čine dolari i evri.

Prema mišljenju stručnjaka, povećavajući udeo zlata u ukupnim rezervama, Banka Rusije smanjuje udeo američkog dolara i evra.

Dugi niz godina isto to čini i Kina koja ima najveće dolarske rezerve na svetu

Stručnjaci smatraju da je glavni razlog što Rusija dolare i evre zamjenjuje zlatom nepovjerenje u američki dolar i neizvesnost ekonomskog i političkog položaja SAD-a u celini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: